Gestoofde duif ? Neen, gevulde koolbladeren

posted in: Pools, Recepten | 0

Golabki

 

Een van de vele klassieke poolse gerechten is gestoofde gevulde koolbladeren in tomatenroomsaus, genaamd Gołąbki.

En zoals vele (poolse) klassieke gerechten kosten ze reteveel tijd :((
Het resultaat is dan weer wel altijd erg lekker.

Wat heb je nodig:Voor 4 personen:
500 gram gehakt

 

500 gram gekookte rijst
peper zout
Grote witte kool / spitskool.

tomatensaus
knoflook, oregano + evt/ groente naar keuze.

Kook de kool in een grote panAllereerst moet de koolbladeren heel van de kool af zien te krijgen. Dit kun je doen in een grote pan water , en daar de kool een paar minuten in koken, een paar bladeren eraf halen, weer koken , etc. tot dat je alle bladeren hebt geplukt. Kook de bladeren niet té gaar, anders wordt het straks een slappe hap. Enkele minuten in de magnetron schijnt ook te kunnen (untested!) Als je de bladeren er af hebt, moet je de dikkere gedeeltes eraf snijden.

 

 
koolbladBak het gehakt rul met een gesnipperde ui en 2 a 3 teentjes knoflook. roer als het gaar is de rijst er door en breng het op smaak met een beetje zout. Dit is je vulling.

Pak een koolblad, en schep er een a 2 volle eetlepels vulling in.

Rol deze op en begin bij het dikkere gedeelte van het blad. Eén keer rollen, en dan de zijkanten naar binnen vouwen , en dan verder oprollen. Leg ze in een stoofpan of koekenpan, waar je eerst een laagje koolblad in hebt gedaan (die die je hebt gescheurd).

 

Duif

Dit doe je met de rest van de koolbladeren tot je geen zin meer hebt. Of tot je pan vol is.
doe dan een laagje boullion in de pan om de stoven.

Zet de pan op het vuur, dan ga je nu de saus maken. Als je gegaarde vulling hebt gebruikt, hoef je het geheel maar op te warmen. Ik heb de eerste keer rauw gehakt verwerkt in de vulling en dan moet je de koolbladeren langer laten stoven, 30 minuten ongevberr (raad ik niet aan).

 

 

 

Tomaten-room saus : Gesnipperde ui met een teentje knoflook en oregano bakken. Pakje Heinz Sofrito er bij.
Als de gevulde bladeren opgewarmd en gaar zijn giet je de saus erover.

Serveren maar 🙂

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eighteen + 19 =