Pierogi russische stijl

posted in: Pools, Recepten | 0

gebakken

Pierogi Russische stijl

Pierogi (ruskie) is de poolse naam voor dit gerecht. Het zijn een soort gevulde deegtasjes á la ravioli, maar dan iets groter en met een andere vulling. Er zijn verschillende pierogi vullingen: kool, bospaddestoelen of bessen/bosvruchten, of de aardappel-kaas vulling.

Hierondervind je het recept voor de russische stijl vulling, en uiteraard het recept voor het deeg.

Dit poolse gerecht maak je meestal als je gekookte aardappels over hebt. Dit scheelt weer werk, want ook dit gerecht is nogal arbeidintensief.

Wat heb je nodig voor de vulling:

  • 400gr gekookte aardappel
  • 400gr hütenkase van Danone bijvoorbeeld (bij gebrek aan witte poolse kaas)
  • 1 grote ui (gefruit)
  • peper
  • zout

Fruit de ui met peper en zout. Doe het bij de gekookte aardappels. Stam en roer tot het goed gemengd is. Doe dan de hütenkäse erbij  en roer alles met een vork door mekaar. Laat het geen papje worden.

Recept voor het deeg:

  • 500 gram bloem
  • kopje melk
  • snufje zout
  • eventueel 1 eigeel

vulling

Meng alles door mekaar tot je een mooi mengsel hebt. Kneed het deeg en voeg bloem toe tot het haast niet meer plakt aan je handen. Kneed alle klontjes er uit.
Snij deeg ten grootte van een tennisbal af en rol het uit met een deegroller.
als je deeg overal even dik is (1 a 2 mm) dan snij je er vierkanten uit van 10×10 cm, of iets kleiner. Doe in elk vierkant een lepel vulling, en vouw de ene punt naar de tegenoverstaande zodat je een gevuld driehoekje krijgt. Let op de de vuling niet tussen de randjes komt, deze zal dan niet meer plakken en zal dan los gaan tijdens het koken.
heb je ze af, dan kook je ze in een pan ruim kokend water met een snufje zout.
Als ze drijven zijn ze goed ,net als frikadellen 😉

 

 

Ik serveer deze met een klontje boter en krokant gebakken ontbijtspekreepjes.
Lekker is ook een frisse koolsalade met appel.

Ohja. Als je niets over hebt, dan heb je niet genoeg gemaakt. de volgende dag zijn ze nóg lekkerder! ALs je ze wel over hebt; bewaren gaat het best als je er een beetje boter bij doet voordat ze koud worden, dan plakken ze niet aan elkaar.
veel!

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 − seven =